Ossau Iraty AOC syrový skvost, ktorý sa ako jediný syr z malebných pyrenejských hôr môže pýšiť chráneným označením pôvodu AOC (Appellation d’origine contrôlée), teraz AOP. Vyrába sa v juhozápadnom Francúzsku, v severnej časti Baskicka a v Bearne. Jeho názov odráža jeho geografickú polohu, údolie Ossau v Bearne a lesy Iraty v Baskicku. Vyrába sa z nepasterizovaného plnotučného ovčieho mlieka Syr sa vyrába len v období presunu oviec od júna do septembra
Tento syr ma polotuhú štruktúru, hnedosivú až oranžovú kožu. Farba syra je slonovinová, s pružnou štruktúrou. Jeho vôňa je zemitá, trávnatá, chuť maslová, ovocná, bylinná. Na obrázku môžete vidieť prekrojené koleso syra, ktoré váži približne 3kg.
Syr zreje 6-9 mesiacov. Doporučené víno: Chardonnay alebo Pinot Noir
Recenzie
Nikto zatiaľ nepridal hodnotenie.